22 Nisan 2022 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı, Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin düzenlemiş olduğu “Gençlerle AB Buluşmaları” başlıklı etkinliğe katılmışlardır. Toplantının moderatörlüğünü Uluslararası İlişkiler Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Burak Güneş gerçekleştirmiştir.

Çevrim içi gerçekleştirilen etkinliğimize Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı, Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı ile birlikte Dışişleri Bakanlığının çeşitli başkanlık ve dairelerinden temsilciler katılarak, öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız için AB fırsatları hakkında bilgi sunmuşlardır.

Programımızın açılış konuşmalarını İİBF Dekanı Sayın Prof. Dr. Nur Çetin ve Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Vatan Karakaya gerçekleştirmişlerdir. Prof. Çetin konuşmalarında, uluslararası ilişkilerin dinamik yapısına değinmiş ve hızla dönüşen dünyayı anlamanın önemine vurgu yapmıştır.


Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Vatan Karakaya, konuşmalarında uluslararasılaşmanın önemine değinmiştir. Prof. Dr. Karakaya, Mevlana’dan esinle “pergel” metaforuna atıf yapmışlardır. Pergelin bir ayağının bu topraklara basması gerektiğine değinen Prof. Dr. Karakaya, pergelin diğer ucunun ise dünyanın her yerinde gezdirmemiz gerektiğini belirtmişlerdir. Böylelikle dünyayı zamanında ve yerinde takip edebilir, gelişen olaylara derhal reaksiyon gösterilebilir demişlerdir.

Ardından “Türkiye-AB İlişkileri” üzerine bir sunum gerçekleştiren Sayın Bakan Yardımcısı Kaymakcı, Türkiye’nin AB sürecini çok boyutlu olarak ele almıştır. Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinin tarihi ve mevcut durumu hakkında bilgiler veren Sayın Kaymakcı, müzakerelerde Türkiye'nin üzerine düşen sorumluluklara ve ülkemizin karşılaştığı engellere vurgu yaptı.

Türkiye’nin AB’ye olduğu kadar AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Yardımcısı Kaymakcı, daha güçlü ve müreffeh bir Avrupa için Türkiye’nin önemine değinmiştir. Türkiye'nin üyelik sürecinde sahip olduğu avantaj ve dezavantajları sıralayan Sayın Kaymakcı, Türkiye'nin AB'ye üye olmasının AB'nin ekonomik, siyasi, askeri ve jeostratejik hedeflerine olumlu katkı yapacağını ve AB'yi çok daha iyi bir konuma taşıyacağını vurguladı. Sayın Kaymakcı, konuşmasında ayrıca Türkiye’nin en büyük ticaret ortağının Avrupa Birliği olduğunu dile getirmişlerdir. 

Sayın Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunu vurgulayarak, “Gerçekleştiği zaman, en değerli en anlamlı ufuk açıcı bir üyelik olacak” dedi. Türkiye’nin AB’ye üye olarak, AB’de karar alma mekanizmasında yer alması gerektiğini ve Türkiye’nin bu sürece kararlılıkla devam edeceğini belirtti. Aynı zamanda Türkiyeli gençlerin AB projelerine katılımını çok önemsediklerini ifade etti. “AB eğitim programlarından, Erasmus programından, Jean Monnet ve Avrupa Koleji burslarından yararlanan öğrencilere, Türkiye’den giden bir Avrupa vatandaşı, elçimiz gibi bakıyoruz” diyerek öğrenci hareketliliğinin diplomatik ve kültürel boyutlarına da dikkat çekti.



Konuşmalarının akabinde Sayın Büyükelçi Kaymakcı, öğrencilerimizden gelen sorulara cevap vermişlerdir ve katılımcılara yönelik bir anket uygulamışlardır.

Sayın Kaymakçı’nın çok samimi, motivasyon ve bilgi yüklü konuşmalarından ötürü programa katılan Üniversitemiz öğrencileri kendilerine teşekkür ederek, bu süreci daha yakından takip edeceklerini bildirdiler.

Programın ikinci bölümünde Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Koordinatörü Dr. Rana KASAPOĞLU ÖNDER "Erasmus+ ve Gençlik Programları" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Avrupa Birliği hibe programları kapsamında farklı yaş grupları ve sektörlerden bireylere bilgi ve deneyimlerini geliştirmek ve paylaşmak için yurt dışında eğitim, öğretim, öğrenim, staj, işbaşı eğitim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ve gönüllü çalışmalar yapma imkânı sağlandığını aktaran Önder öğrencilerimize Erasmus+ ve Gençlik programlarına başvuru süreçleri hakkında bilgilendirme yaptı.


Ardından Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı Dilşad KIRBAŞLI KARAOĞLU "Dışişleri Bakanlığı'nda Kariyer Olanakları" isimli sunumu gerçekleştirdi. Karaoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda kariyer memurluğuna giriş süreci ve kariyer memurlarının görev ve sorumluluklarına değindi. Diplomat olmanın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni temsil etme sorumluluğu taşıdığını ve bunun da diplomatlığın en güzel ve şerefli yanı olduğunu kaydeden Karaoğlu, fakültemiz öğrencilerini de gelecekte bu görevlerde görmekten oldukça memnun olacağını dile getirdi.


Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Aysel TOLUNAY ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Pınar TANLAK ise yaptıkları konuşmada Jean Monnet ve Avrupa Koleji Burs Programlarını tanıtıp, başvuru ve kabul süreci hakkında bilgilendirmede bulundular.


Toplantı yaklaşan Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na dair dilek ve temenniler ile son bulmuştur.