Fakültemiz bünyesindeki Medeniyet Araştırmaları Topluluğu tarafından “Rusya-Ukrayna Savaşının Siyasi ve Ekonomik Etkileri” isimli bir konferans gerçekleştirildi. Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonunda, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyelerinden ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ragıp Kutay KARACA öğrencilerimize, Rusya ve Ukrayna arasında devam edegelen savaş durumu ve bunun dünya siyasetine etkilerini ele aldı. Moderatörlüğü Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Öner AKGÜL tarafından gerçekleştirilen konferansa fakültemiz öğretim elemanları, müdürler, idari personel ve öğrenciler katıldılar. Konferans Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi resmi Youtube kanalından canlı olarak yayımlandı.


Konferansın açış konuşmalarını İİBF Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Sn. Prof. Dr. Nur ÇETİN gerçekleştirdiler. Prof. ÇETİN konuşmasında, “İnsanlık olarak devamlı geliştiğimizi öne sürüyoruz. Ancak bu savaşın, Soğuk Savaş dönemine kıyasla daha kötü koşulları beraberinde getirdiğini de görmekteyiz. İki aydan fazladır süren ve ne zaman sona ereceği henüz belli olmayan bu savaşın şimdiden bilançosun çok ağır. Binlerce sivil hayatını kaybetmiş, yerinden edilmiş ve maddi zararlar yaşamışlardır. İşte böylesine bir dönemde, yeni dünyanın eskisi gibi olamayacağı muhakkaktır” demiştir.

Prof. Dr. Nur ÇETİN’in konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet GÖKBEL açış konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Üniversite olarak uluslararası ilişkiler alanında önde gelen hocalarımızı okulumuzda ağırladıklarını belirten Prof. Dr. GÖKBEL, farklı bakış açılarının elde edilmesinin akademik gelişimin önündeki en önemli görev ve amaçlardan birisi olduğunu da vurgulamıştır. Bu açıdan bu tarz etkinliklerin artarak devam edeceğini belirten Sn. Prof. Dr. GÖKBEL, ele alınan konunun önemine de değinmiştir. Savaşın etkilerinin Avrupa coğrafyasındaki olumsuz etkilerinden bahseden Prof. Dr. GÖKBEL, yakın gelecekte söz konusu etkilerin artarak devam edebilme ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Savaşın Avrupa’daki yansımalarının başında ekonomik etkiler gelirken, mülteciler (sığınmacılar) arasında da ayrımcılığın artmakta olduğu tehlikesine de işaret etmişlerdir. Sn. Prof. Dr. GÖKBEL, kısa dönemde olumsuz etkilerinin hissedildiği söz konusu savaşın, uzun vadede hem ülkemize hem de tüm dünyaya fayda getirmesi dileklerini belirterek konuşmalarını sona erdirmişlerdir.

Prof. Dr. Ragıp Kutay KARACA’nın konuşmasından önce, Doç. Dr. Öner AKGÜL tarafından konuğun özgeçmişi okunmuştur. Akabinde konferans Prof. Dr. KARACA’nın konuşmaları ile devam etmiştir.

Prof. Dr. KARACA konuşmasına, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin tanımını yaparak başlamıştır. Bunun savaş değil, işgal girişimi olduğunun altını çizen Prof. Dr. KARACA, tanımların doğru anlamlandırılmasının önemine değinmiştir. Akabinde krize taraf ya da krizden etkilenen her bir aktör nezdinde konuyu ele alan Prof. Dr. KARACA, ilk olarak Rusya açısından değerlendirmeler yapmıştır. Rusya’nın uluslararası politikadaki konumunun, söz konusu savaş ile alacağı şekli dinleyicilere aktarmıştır.

Akabinde Ukrayna’nın bu savaştan ne kaybedip neler kazanabileceğine odaklanan Prof. Dr. KARACA, NATO ve AB üyelikleri başta olmak üzere Ukrayna’yı bekleyen bir dizi konu hakkında görüşlerini dile getirmiştir. Elbette bir diğer süper güç ve krizin önemli bir tarafı olan ABD’nin konumunu da sorgulayan Prof. Dr. KARACA, ABD’nin Batı blokunu ve NATO’yu tahkim edebilme fırsatı yakaladığını belirtmiştir. Konuşmasını Çin ve Çin dış politikasına söz konusu krizin etkileri üzerinden değinen Prof. Dr. KARACA, konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandırmıştır.

Etkinlik, Fakültemiz Dekanı ve İİBF Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nur ÇETİN’in kapanış konuşmaları ve belge takdimi ile son bulmuştur.