28 Şubat 2024 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi'nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı Zorlu TÖRE’nin verdiği  “Dünden Bugüne Kıbrıs Türklerinin Haklı Mücadelesi” adlı konferans düzenlendi. Konferansa Kırşehir Valisi Hüdayar Mete BUHARA,  Vali Yardımcısı İsmail ÇETİNKAYA, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım KARAHOCAGİL, Rektör Yardımcıları, Kıbrıs gazileri, öğretim elemanları ve öğrencilerimiz katılım sağladılar.


Açış konuşmasını yapan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Nur ÇETİN “Bugün anlamlı bir gün, bugün 28 Şubat, Aliya Izzetbegoviç’in dediği gibi “zülmü unutmayın. Çünkü unutulan zülüm tekrarlanır”, ve bugün zülme uğrayan kahraman Kıbrıs Türk halkının haklı davasını anlatmak için Kıbrıs Meclis Başkanımız Sayın Zorlu Töre aramızdadır, bizlere Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını anlatacaklardır” dediler.  Prof. Dr. Nur Çetin, konuşmalarını her zaman Kıbrıs halkının yanında olduğunu, öğrencilerini o şuurla yetiştirdiklerini, Kuzey Kıbrıs’ın haklı davasını her platformda öğrencilerine ve halkımıza anlatmaya devam ettiklerini belirtterek tamamladılar.  


Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım KARAHOCAGİL açış konuşmasında “Bugün Akdeniz üzerinde yapılan hesapların tekraren işaret ettiği üzere bu dava önemlidir. 1974’te yedi düvele karşı yazılan kahramanlık destanı bunun kanıtıdır ve Kıbrıs’ın alnının akı bir davadır. Bugün halen Gazze’de devam eden zulümde göstermektedir ki bir olmak, güçlü olmak, iri olmak, diri olmak hem milletimiz hem de dünya barışı için boynumuzun borcudur” dediler.


KKTC Meclisi tarafından hazırlanan, Kıbrıs’ta yaşanan bağımsızlık süreci anlatan sinevizyonun arkasından Meclis Başkanı Zorlu TÖRE konferans verdiler.

Türkiye’nin 1974’te hem denizden hem havadan Kıbrıs’a geldiğini ifade eden Töre, “Türk Ordusu Ada’da misafir değildir, bizim Türkiye ile ayrımız gayrımız yok. Garantör olarak oralara geldiler ama Mehmetçik de Kıbrıs’ın sahibidir. Çünkü Mücahitler ve Mehmetçikler o topraklar için kan verdiler, can verdiler. O toprakları bize ne Amerika ne Avrupa Birliği ne Rusya ne de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi hediye etti. Kim hediye etti? Aziz şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz hediye etti. Ve bizim görevimiz KKTC’ye sonuna kadar sahip çıkmaktır, devlete sahip çıkmaktır. Bu bizim şehitlerimize olan borcumuzdur, bizden sonraki nesillere olan borcumuzdur, milletimize karşı olan borcumuzdur, tarihe karşı olan borcumuzdur” diye konuştular.


Devamında “Kıbrıs adasının kuzeyindeki KKTC de en büyük eserlerimizden biridir. Kıbrıs Türk halkının eseridir. Kıbrıs’ta Mücahit ve Mehmetçik toprağa birlikte can verdiler, birlikte kan verdiler. Canı cana, kanı kana katarak bugünlere getirdiler. Onun için bu milli davadır, Türk milletinin milli davasıdır” dediler.


Programın sonunda Meclis Başkanı Zorlu TÖRE’ye Kıbrıs meselesinde göstermiş olduğu çabalarından dolayı Üniversitemiz tarafından ‘’Üstün Hizmet Ödülü’’ takdim edildi.